Wat als ik naar het buitenland verhuis?

Indien je België verlaat dan waarschuw je best je ziekenfonds. Er bestaan namelijk conventies tussen Europese landen die je het recht op aansluiting geven bij een ander ziekenfonds in een europees land. Als je bijvoorbeeld naar Duitsland verhuist, dan stuurt je Belgisch ziekenfonds je naargelang je nieuwe situatie de nodige documenten op zodat je dekking verder verzekerd kan worden door het buitenlandse, in dit geval Duitse, ziekenfonds. Ze geven je documenten mee die gekend zijn onder de namen E121, E106, E104 en dergelijke meer. Deze documenten worden nu gegroepeerd onder de verzamelnaam S1.

Opgelet want hier zijn verschillende situaties mogelijk.

Binnen europa:

–          Je woont in een ander europees land maar je werkt of je ontvangt een ziekte-uitkering of pensioen vanuit België. In dat geval zal je gedekt worden door twee ziekenfondsen. In België behoud je het ziekenfonds waar je bij aangesloten bent en in het europees land waar je woont zal je aangesloten worden via het S1 (E106 of E121) document dat je van je Belgisch ziekenfonds verkrijgt. Je ‘hoofdziekenfonds’ blijft het Belgische aangezien je nog steeds sociale bijdragen betaalt in België. Zo zal je voor de Europese ziekteverzekeringkaart of in geval van arbeidsongeschiktheid je Belgisch ziekenfonds moeten contacteren.

 

–          Je woont in België maar werkt in een ander europees land. Hier geldt het omgekeerde. Het ziekenfonds van het land waar je werkt wordt je hoofdziekenfonds aangezien je in dat land sociale bijdragen betaald, het ziekenfonds in België zal enkel instaan voor de ziektekosten die je in België hebt. Je zal aan je Belgisch ziekenfonds een S1 document moeten afgeven dat je zal bekomen van je ziekenfonds in het land waar je werkt.

Buiten europa:

–          Je verhuist naar een land buiten europa en ja gaat er ook werken (bijvoorbeeld in de VSA). In dit geval zal je ziekenfonds je dossier afsluiten. Let wel op dat als je besluit terug te komen naar België, het belangrijk is dat je je loonfiches en de intrede- en vertrekstempels van het land in kwestie op je paspoort bijhoudt. Als je besluit terug te komen naar België moet je ziekenfonds nakijken hoe ze jou kunnen aansluiten en hoe ze jouw dossier in orde kunnen brengen. Vergeet niet dat een ziekenfonds steeds twee jaar terug kijkt of er genoeg bijdragen zijn betaald en dat ze in dit geval over geen enkele informatie zal beschikken hieromtrent. Daarom is het wijselijk om je loonfiches maar ook VISA bewijzen bij de hand te houden.

9 thoughts on “Wat als ik naar het buitenland verhuis?

 • 13 september, 2016 at 21:18
  Permalink

  Ben al 2 jaar woonachtig in Spanje , krijg mijn pensión van Belgie , heb hier mijn spaanse ‘seguridad social’, is vertaald mijn ziekenfonds. Maar moet ik nog steeds mijn Belgische ziekenfonds blijven betalen daar ik voledig uitgeschreven Ben in Belgie? Met vriendelijke groeten Ivan

  Reply
 • 19 september, 2016 at 10:51
  Permalink

  In uw document E 121 BE is er regelmatig sprake van ” het orgaan” bv. “Identificatienummer van het orgaan”. Ik heb als leraar 40 jaar Nederlands gegeven en ken de betekenis van “het orgaan”. Het orgaan is in deze context een verkeerde vertaling en moet “ORGANISME” zijn.
  Toen ik telefonisch één van jullie medewerkers op deze missing wees, bleef zij bij hoog en laag beweren dat “het orgaan” juist was. ???
  Ook het Nederlands moet in een “Verenigd Europa” gerespecteerd en juist vertaald worden.
  Met vriendelijke groeten,

  Boumans Herwig

  Reply
 • 14 oktober, 2016 at 12:48
  Permalink

  Beste, ik heb een vraagje ivm hoorapparaat.
  Ik ben 53 jaar en sinds 8 jaar draag ik een hoorapparaat, ben sinds kind slechthorend maar tot over 8 jaar was een apparaat nog niet nodig.
  Momenteel is mijn apparaat aan vervanging toe en heb bovendien al eentje nodig voor beide oren, dit is een enorme kost, kan U mij laten weten welke mutualiteit of verzekering ik best aanga?
  Alvast bedankt
  De Wannemaeker Valerie

  Reply
 • 19 oktober, 2016 at 12:55
  Permalink

  hallo, ik ben reeds 22 jaar in het buitenland (Brazilie) en heb altijd met een lokale private verzekering gewerkt

  wat moet ik doen als ik terugkom naar Belgie ?

  kun je mij opweg helpen ?

  Reply
 • 26 februari, 2017 at 02:00
  Permalink

  Ik ben belg gepensioneerd ,wat als ik naar het buitenland (Marokko)

  Reply
 • 3 april, 2017 at 11:27
  Permalink

  Geachte,
  re: mijn vraag op zaterdag 1 april
  betr: aanvullende verzekering verplichtend ja of neen

  eric de groote / senior / regio Gent
  Ik was lid bij Securex nu overgenomen door Partena. Volgens Partena is de aanvullende verzering(8eur/maand) verplichtend.
  Bij Securex had ik geen van deze verzekering!

  Graag uw antwoord Dank

  Reply
 • 29 juni, 2017 at 13:25
  Permalink

  ik woon al 2jaar in Portugal maar de ziekenvons geraakt maar niet in orde zo stuur ik mijn briefjes gewoon zelf naar Belgie

  Reply
 • 3 juli, 2017 at 21:14
  Permalink

  duidelijke uitleg ,zeker voor wat “verhuis” naar landen van de EU betreft.
  MAAR ergens vergeet men hier teschrijven dat de ziekenfondsen NIET verglijkbaar zijn:b.v. Polen hier wordt men door de belgische ziekteverzekerings kas doorgewezen naar NFZ !Een catastrophe “in peis en vree “kanmen sterven in de wachtlijsten voor zekere zorgen.Dus blijft er nietover dan een privé ziekete verzekering af te sluiten :in Belgie bijft men betalen en in Polen betaals men weer!

  Reply
 • 14 augustus, 2017 at 17:09
  Permalink

  ik wil naar Frankrijk verhuizen , maar leef van een invaliditeitsuitkering van VNZ
  geeft dit problemen voor de verhuis behoud ik dan mijn uitkering.
  Met beleefde groeten ,
  Adriaensens Luc

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *