Heb ik recht op een ziekte-uitkering?

De eerste stap die je moet zetten is het opsturen van een attest van arbeidsongeschiktheid met een  diagnostiek naar je ziekenfonds. Enkel op basis van deze diagnostiek kan er een dossier geopend worden. Ze moeten je arbeidsongeschiktheid namelijk erkennen op basis van de reden van je arbeidsongeschiktheid. Zonder deze zal je een aangetekende brief terug ontvangen om te melden dat ze je attest niet kunnen aanvaarden. Het is ook belangrijk dat je attest, naargelang je situatie, binnen een bepaalde periode opgestuurd wordt. Een bediende en een zelfstandige krijgen 28 dagen de tijd, een arbeider 14 dagen, een werkloze 48 uur. Verder moet het vertrouwelijk doktersattest ook de duur van de arbeidsongeschiktheid melden, alsook de identiteit van de arts (stempel) en zijn handtekening. Indien dit getuigschrift buiten de aangegeven periode opgestuurd wordt naar het ziekenfonds dan zal deze een sanctie van 10% op de uitkeringen opleggen tot op de dag van het ontvangst van het getuigschrift. Deze sanctie kan onder bepaalde voorwaarden ongedaan gemaakt worden (bijvoorbeeld een hospitalisatie waardoor je dit attest niet eerder kon doorsturen) Vergeet niet de verlenging van je ziekteperiode tijdig door te sturen naar je ziekenfonds. Dit om een sanctie van 10% op je uitkering (per dag vertraging) te vermijden.

Eens dit vertrouwelijk getuigschrift in het bezit is van je ziekenfonds zal er nagegaan of je genoeg dagen gewerkt hebt om te kunnen genieten van een ziekte-uitkering. Zo moet een werknemer (arbeider of bediende) minstens 100 dagen gewerkt hebben in de twee trimesters voorafgaande aan het trimester waarin de arbeidsongeschiktheid begint. Of in het tweede en derde trimester voorafgaande aan het trimester waarin de arbeidsongeschiktheid begint. Een werkloze persoon moet 120 dagen lang een werkloosheidsuitkering hebben ontvangen in die twee trimesters. Dit omdat vervangingsinkomens zes dagen per week uitbetaald worden. Een zelfstandige moet in orde zijn met zijn sociale bijdragen bij zijn sociale kas.

Er bestaan ook uitzonderingen voor personen die bijvoorbeeld net zijn afgestudeerd en de kans nog niet hebben gehad om te werken of nog geen recht hadden op een werkloosheidsuitkering. Contacteer voor meer informatie hierover je ziekenfonds.

2 gedachten over “Heb ik recht op een ziekte-uitkering?

  • 22 januari, 2017 om 05:56
    Permalink

    Onze dochter is op 16 jarige leeftijd ziek geworden evenwichts probleem heeft al 3 operaties gehad in leuven heeft hiedoor haar studies moeten stopzetten op haar 18 de met als gevolg geen diploma , heeft nu ook het probleem dat ze zich moeilijk kan verplaatsen, rijbewijs auto is onmogelijk, re gevaarlijk , volgens de mutuamiteiten jan ze van geen ziekte uitkering genieten omdat ze nog geen 120 dagen heeft gewerkt, nu gaat ze ook nog eens haar stempelgeld verliezen en valt ze zonder uitkering eind februari en voor verlenging stempelgeld komt ze niet in aanmerking want deze ziekte word niey herkend door de vdab ze is zelfs ook nog in behandeling bij de psychiater omdat ze ten einde raad is , nu stel ik mij de vraag , hoe kan onze dochter nog in aanmerking komen voor een uitkering

    Beantwoorden
  • 15 november, 2018 om 02:24
    Permalink

    Hallo ik heb een vraag? Dus ik heb gewerkt van januari tot midden juli. Maar eind mei heb ik een week gedopt. En ben terug gaan werken tot midden juli. Daarna ben ik 6weken van te voren op zwangerschapsverlof gegaan. En eind oktober is mijn zwangerschapsverlof om en heb ik me ziek gemeld. Maar nu heb ik een brief gehad van de voorzorg om mijn documenten bij de werklooskas te laten invullen. Krijg ik dan geen 60% Ziektegels op mijn uurloon?? Gaan ze dat dan berekenen op mijn dop? En wanneer heb je recht op ziektegeld. Ahjah ik werkte op interimbasis… dank je

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *