Wat als ik naar het buitenland verhuis?

Indien je België verlaat dan waarschuw je best je ziekenfonds. Er bestaan namelijk conventies tussen Europese landen die je het recht op aansluiting geven bij een ander ziekenfonds in een europees land. Als je bijvoorbeeld naar Duitsland verhuist, dan stuurt je Belgisch ziekenfonds je naargelang je nieuwe situatie de nodige documenten op zodat je dekking verder verzekerd kan worden door het buitenlandse, in dit geval Duitse, ziekenfonds. Ze geven je documenten mee die gekend zijn onder de namen E121, E106, E104 en dergelijke meer. Deze documenten worden nu gegroepeerd onder de verzamelnaam S1.

Opgelet want hier zijn verschillende situaties mogelijk.

Binnen europa:

–          Je woont in een ander europees land maar je werkt of je ontvangt een ziekte-uitkering of pensioen vanuit België. In dat geval zal je gedekt worden door twee ziekenfondsen. In België behoud je het ziekenfonds waar je bij aangesloten bent en in het europees land waar je woont zal je aangesloten worden via het S1 (E106 of E121) document dat je van je Belgisch ziekenfonds verkrijgt. Je ‘hoofdziekenfonds’ blijft het Belgische aangezien je nog steeds sociale bijdragen betaalt in België. Zo zal je voor de Europese ziekteverzekeringkaart of in geval van arbeidsongeschiktheid je Belgisch ziekenfonds moeten contacteren.

 

–          Je woont in België maar werkt in een ander europees land. Hier geldt het omgekeerde. Het ziekenfonds van het land waar je werkt wordt je hoofdziekenfonds aangezien je in dat land sociale bijdragen betaald, het ziekenfonds in België zal enkel instaan voor de ziektekosten die je in België hebt. Je zal aan je Belgisch ziekenfonds een S1 document moeten afgeven dat je zal bekomen van je ziekenfonds in het land waar je werkt.

Buiten europa:

–          Je verhuist naar een land buiten europa en ja gaat er ook werken (bijvoorbeeld in de VSA). In dit geval zal je ziekenfonds je dossier afsluiten. Let wel op dat als je besluit terug te komen naar België, het belangrijk is dat je je loonfiches en de intrede- en vertrekstempels van het land in kwestie op je paspoort bijhoudt. Als je besluit terug te komen naar België moet je ziekenfonds nakijken hoe ze jou kunnen aansluiten en hoe ze jouw dossier in orde kunnen brengen. Vergeet niet dat een ziekenfonds steeds twee jaar terug kijkt of er genoeg bijdragen zijn betaald en dat ze in dit geval over geen enkele informatie zal beschikken hieromtrent. Daarom is het wijselijk om je loonfiches maar ook VISA bewijzen bij de hand te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *