Hoe verander ik van ziekenfonds?

Veranderingen of mutaties tussen ziekenfondsen kunnen niet van de ene dag op de andere plaatsvinden. Dit kan enkel per trimester. Indien je wenst te veranderen hoef je enkel je nieuwe ziekenfonds te contacteren. Zij zullen de nodige stappen ondernemen om jouw dossier over te nemen. Je akkoord voor verandering van ziekenfonds moet wel binnen zijn voor de  5e van de maand voorafgaande aan het nieuw trimester. Concreet betekent dit dat als je op 02/04 besluit om te veranderen van ziekenfonds en de dag zelf de nodige documenten binnenbrengt je pas op 01/07 lid zal worden van het nieuwe ziekenfonds.

Wat je wel moet weten is dat je, indien je verandert van ziekenfonds, je minstens 1 jaar zal moeten aangesloten blijven bij dat nieuwe ziekenfonds vooraleer je terug kan veranderen.

Om lid te worden van een ander ziekenfonds moet je dossier wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld geen schulden hebben bij je huidige ziekenfonds! Je zal eerst die schulden moeten aflossen en vervolgens een nieuwe aanvraag moeten indienen om te kunnen veranderen.

Indien je je bedenkt en je toch liever bij je oude ziekenfonds blijft aangesloten, dan moet je dat ziekenfonds zo rap mogelijk contacteren om dit te melden. Ze kunnen je mutatie eventueel nog tenietdoen met een document waarop jij aangeeft terug te komen op je beslissing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *